Wed. Jun 19th, 2024

Kenyataan Media Hari Guru

Kenyataan Media
Pertubuhan Penulis Isu-Isu Wanita Nasional (PenaWan) sempena Hari Guru
Tarikh: 16 Mei 2024

Guru Jauhari Digital, Aspirasi Negara MADANI

Sempena Hari Guru, dengan tema Guru Jauhari Digital, Aspirasi Negara MADANI, PenaWan berbesar hati menggesa diadakan inisiatif di seluruh negara yang bertujuan bagi meningkatkan literasi guru-guru kita dalam kecerdasan buatan (AI) dan teknologi digital.

Sebagai arkitek minda generasi masa depan negara, guru memainkan peranan penting dalam membentuk asas intelektual dan etika masyarakat.

Kemajuan pesat AI dan alatan digital telah mengubah landskap pendidikan, menjadikan pendidik perlu sentiasa mengikuti perubahan tersebut. Dalam usaha melengkapkan guru kita dengan pengetahuan dan kemahiran bagi mengemudi dan memanfaatkan AI, ini bermakna kita telah menyediakan satu generasi pintar, melengkapkan minda muda yang mampu berfikir secara kritis, menyelesaikan masalah dan inovasi.

Komitmen kita terhadap guru celik AI dan teknologi digital adalah lebih daripada pelaburan yang berbaloi dalam bidang pendidikan. Ia adalah pemangkin bagi memacu negara ke hadapan iaitu ke arah lonjakan kemakmuran.

Apabila guru-guru kita diperkasakan bagi menyepadukan AI ke dalam metodologi pengajaran, mereka boleh menawarkan pengalaman pembelajaran yang peribadi dan memupuk budaya pembelajaran berterusan. Akhirnya mereka mampu menyumbang kepada pembangunan ekonomi dan sosial negara.

PenaWan menyeru penggubal dasar, institusi pendidikan dan pemimpin industri sama-sama mengorak langkah dan berganding bahu dalam menyokong usaha penting ini. Kita boleh memastikan guru bukan sahaja pemerhati tetapi pemacu dalam revolusi digital, memacu Malaysia ke arah era pertumbuhan dan kemakmuran yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Pn. Mahayati Ibrahim
Pengerusi PenaWan
No 22A Jalan Bandar 3
Taman Melawati, 53100 Kuala Lumpur
16/5/2024